castellano

Activitats +

Plegats

Platja:
Anirem a la platja alternant els dies de la setmana de forma progressiva. Així, la 1ª setmana anirem el dilluns, la 2ª el dimarts, i així fins a la 5ª. De 11’00h a 12’30h, anirem a la platja situada al mateix càmping. Per aquells que escullin les colònies de la Setmana Especial (18 al 22 de juliol) cada dia anirem a les diferents platges que es troben a prop del càmping 3 estrellas Costa Brava a Palamós. En alguns casos realitzarem activitats preparades, com les esmentades a la 4ª setmana de Casal i, en altres, simplement aportarem material de jocs i esports per tal que la canalla en pugui fer ús. Quan els nens es banyin hi haurà sempre un monitor dins de l’aigua, marcant el límit de la zona de bany. La seguretat és prioritària.

Racons:
Els Racons són activitats dirigides que abasten des del final de l’esbarjo personal després del dinar, fins a última hora, i que tenen com a característiques principals el joc i la relaxació.

Després de dinar, tothom compta amb una estona, d’una mitja hora aprox., durant la qual juga –llegeix, observa, pensa...- lliurement, sigui sol, o acompanyat. A continuació monitors i ajudants organitzen els espais on es realitzaran els Racons del dia, que solen ser entre 2 i 4, segons els monitors disponibles. Els Yamomani romanen amb els seus monitors. La resta poden escollir entre seguir jugant lliurement, o participar dels racons preparats pels monitors. També tenen la possibilitat de muntar els seus propis racons, amb el material proporcionat per Joggi Dalmar. Un cop compromesos amb una activitat, vetllem per tal que hi romanguin fins a la seva finalització.

Aquest Casal, aportarem 2 blocs de propostes, una relacionada amb el centre d’interès del Casal -jocs del carrer- i una altra més general, quedant de la manera següent:

Jocs de carrer
Taller de costura; Retallat a la manera oriental; Jocs clàssics de carrer: Chapas; Modalitats d’Idem, Bombeta i Xurro; Bèlit; undostrespicaparet...

Racons generals
Pàdel; Mini-golf; Estratego; Pirogravat; Gravat en fusta; Artesania (polseres, collars...); Cançons; Històries de por; Jocs (de taula, de carrer, del món...); Taller de lectura; Disfresses; Esports... I Joc de rol.

Ordre del Clau:
Cerimònia durant la qual s’acomiada a les persones que marxen cada divendres del Casal i que finalitza amb el lliurament d’un petit record. Està íntimament relacionada amb l’ambientació general i els seus objectius són:

Mercat de Bescanvi:
(Sempre i quan la canalla estigui disposada a participar-hi, i ho demostri aportant material per bescanviar al llarg de tota la setmana)

Dediquem el matí del divendres de la 3ª setmana -aquest any el 14 de juliol-, durant el qual els nens de totes les edats bescanvien jocs, joguines, llibres, artesania, i bibelots de tota mena. Així, al llarg de tota la setmana, i durant l’estona de racons, es fomentarà l’aportació de joguines i/o elements que els nostres usuaris/es vulguin bescanviar el divendres. També estimularem la realització d’obres dels nostres artistes (pintures, braçalets, pirogravats...) per tal d’exposar-les en el mercat.

Es comença amb el muntatge de tot el que s’ha aportat sobre taules decorades.

A continuació els nens acudeixen a negociar, intercanviant amb qui vulguin all en el que estiguin interessats.

Els monitors s’encarreguen de vetllar per evitar abusos, o per aconsellar intercanvis profitosos per ambdues bandes.

Festa de Famílies:
Convidem a les famílies del Casal a que passin un divendres amb tot el grup.

Aquest any, la trobada serà el 28 de juliol.

Començarem esmorzant junts, i continuarem amb un bany comunitari a la piscina.

Després de vestir-nos, els nostres visitants es podran dividir en dos grups de lliure elecció:

Dinarem al menjador del restaurant tots plegats.

La jornada conclourà amb la cerimònia de l’ordre del clau davant de tothom.

Joc de Rol
Delíbrium Tremens
(Magikí Elpidà, la Biblioteca amagada d’Hipàtia)

Un dia incert del mes de juliol de l’any 1211, en Rodrigo Jiménez de Rada, bisbe de Toledo, es troba al claustre del Monestir de Santes Creus, a la comarca de l’Alt Camp de Tarragona. Informa a la seva audiència que el rei Alfons de Castella prepara una gran batalla per fer fora de la península a les forces almohades. Son aquests un grapat de fanàtics provinents del Nord d’Àfrica, molt ben dirigits per l’emir Al Nasir, el qual pare, Yusuf Al-Mansur, va vèncer 17 anys enrere a les tropes cristianes a la batalla d’Alarcos.

El bisbe comunica que, encara i que els sarraïns tenen un exercit gairebé invencible, ha hagut una descoberta que pot decantar la victòria cap el bàndol cristià: El Sochantre (copista) del monestir de Santes Creus s’ha trobat, amagat sota el folre d’un còdex d’origen desconegut, un mapa que indica la ruta per trobar la MAGIKÍ ELPÍDA (Esperança Màgica)- coneguda pels savis com la Biblioteca amagada d’Hipàtia i que, segons tots els indicis, es troba a l’oasi de Dunhuang, que és una població xinesa de la ruta de la seda.

També es creu que dins d’aquesta enigmàtica instal·lació plena de valuosíssims pergamins i documents, es troba el DELÍBRIUM TREMENS, obra de l’alquimista grec PASI GOYAS. Encanteris com el TRASLATIO, el POLVORATUS, el VOLUNTAS, o el INTEMPORA; i pocions com la COMBÈSTIES, la TIRAPALÁNT, o la FOTALKAMP, són part del seu contingut. Segons alguns historiadors de l’Antiguitat, com TITO EFLUVIO, o PLINIOL VIEJO, el DELÍBRIUM va resultar decisiu en la caiguda de l’imperi romà.

Rodrigo vol formar una expedició que viatgi des de Barcelona fins a Dunhuang, amb la missió de localitzar la biblioteca amagada, i de portar el cobejat llibre sa i estalvi fins a Toledo. “Oficialment” els viatgers portaran gra de Castella per vendre’l als creuats d’Antioquia. Amb els guanys obtinguts s’adreçaran a la Xina per tal de comprar seda, jade, lapislàtzuli, i espècies. Tres mil llegues (14.000 kilòmetres) de viatge, i poc més d’un any per recórrer-les. Rodrigo Jiménez s’acomiada amb aquestes paraules “Amb l’ajut de Déu, i la soldadesca que poso a la vostra disposició, espero veure-us a Toledo abans del proper estiu”. El bisbe lliure un munt de diners al seu amic Pere, l’abat de Santes Creus, per tal que organitzi l’expedició.

Però... el bisbe no és l’únic que volen tenir el DELÍBRIUM al seu poder.

AL NASIR, el cap almohade, no triga a ser informat pels seus espies, i prepara un escamot d’elit, composat pels seus millors homes de la Guardia Negra, amb la missió de seguir – i en cas necessari, d’eliminar - als expedicionaris, per tal d’aconseguir el llibre, gràcies al que “faran mossegar la pols als infidels cristians”.

ALQUIM KALLERO’S són un grup de bruixots, mags i alquimistes que treballa a l’ombra, des de que l’església va prohibir la màgia i l’alquímia a terres cristianes. De ben segur que trobaran el mitjà d’incorporar als seus espies a l’expedició que ha de sortir de Barcelona.

A l’altre extrem del Mediterrani, Theodôros I Laskaris, l’emperador de Bizanci, fa temps que està sobre la pista de la Biblioteca amagada d’Hipàtia. Vol utilitzar el DELÍBRIUM per vèncer als Croats, bàrbars arribats des del nord. La seva Guardia Varega, , un contingent de guerrers vikings emigrats a terres gregues, serà un dur oponent a superar quan l’expedició passi -si és que encara existeix- per aquestes terres.

I si, finalment, l’expedició aconsegueix arribar a Dunhuang, hauran d’esbrinar la manera d’entrar a la MAGIKÍ ELPÍDA i, per suposat, trobar el DELÍBRIUM TREMENS.

En resum, estem parlant d’una missió tan impossible com fantàstica.

Les aventures de l’expedició, així com les situacions i vicissituds a les que es van sotmetre, venen explicades al llibre “CÓMOMELA MARAVILLARÍAYÓ”, obra que el mateix Rodrigo Jiménez de Rada va escriure poc després de la batalla de las Navas de Tolosa (16 de juliol de 1212). Malauradament, el manuscrit no va veure la llum pública, perquè el bisbe el va ocultar, no sabem ben bé perquè.

Aquelles persones que tingueu curiositat per conèixer aquest manuscrit esteu convidades a llegir l’únic exemplar – cal dir que en molt mal estat- que es conserva a la Biblioteca Dalmariana.

Joc de Rol Casal 2023

Setmana Especial

Aquest nom se li dóna a la Setmana de Colònies (simultània amb la setmana d’activitats de casal al càmping 3 estrellas de Gavà) que passarem al Camping 3 estrellas Costa Brava, de Palamós, des del dilluns 17 al divendres 21 de juliol de 2023. Podran accedir-hi tots els nens del Casal, d’entre 6 i 16 anys, i en un nombre mai superior a 40 persones. Les activitats tornaran al voltant d’un centre d’interès relacionat –igual que al Casal- amb Els jocs de carrer i, en aquest cas, els enigmes. Així, desenvoluparem un Cluedo al qual participaran tots els membres de la Setmana Especial, i al qual s’haurà d’esbrinar qui ha estat l’assassí/na del gat del primer bungalow, així com l’arma, i el lloc del crim; Caminarem fins a les cales dels voltants -amb l’objectiu de banyar-nos, i jugar-, deixant a l’elecció del grup les diferents alternatives; Durant les nits, abans de ficar-nos al llit, jugarem “A la recerca del pendó” (Estratego), i a la batalla d’espelmes, escoltarem una història de por, i ens disfressarem per a la celebració de l’ordre del clau. I aprofitarem la bellíssima piscina del càmping; i tindrem molts bons àpats, i...